Home » Wat is een projectmanager en wat doet hij?

Wat is een projectmanager en wat doet hij?

Projectmanager

Bedrijven die werken met projecten, stellen vaak een projectteam en een projectmanager aan. Dit zorgt er voor dat projecten goed en effectief verlopen. Een goede projectmanager is als het ware de leider van het project. Benieuwd wat een projectmanager precies is en wat hij doet? Lees dan snel verder!

Werkzaamheden van een projectmanager

Bedrijven kunnen werken met verschillende projecten. Je hebt dan bijvoorbeeld een project dat de interne communicatie gaat verbeteren. Een bedrijf kiest dan een groepje mensen uit, die dit project gaan uitdenken en uitvoeren. Dit wordt het projectteam. Een projectteam wordt ook wel een projectgroep genoemd. Deze groep heeft iemand nodig die de groep leidt. Dat is de projectmanager. De projectmanager stuurt de groep aan en is verantwoordelijk voor het project.

verantwoordelijkheden

Als er een project wordt gestart, wordt er vaak een draaiboek gemaakt. Dit is een soort planning. Hierin staat wie, wat, wanneer moet doen. Het is erg belangrijk dat tijdens het verloop van het project, de planning wordt aangehouden. Anders kunnen er problemen ontstaan. De projectmanager zorgt er voor dat iedereen op tijd zijn of haar taken af heeft. Als er problemen zijn, is de projectmanager ook het aanspreekpunt. Er wordt van de projectmanager verwacht, dat hij/zij het probleem gaat oplossen.

Waar haal je een projectmanager vandaan?

Een projectmanager zou iemand kunnen zijn die al bij het bedrijf werkt. Die persoon zou die rol kunnen aannemen. Echter, bij grote en/of belangrijke projecten, is een professionele projectmanager verstandiger. Die heeft namelijk de kennis en ervaring die nodig is voor het goed laten verlopen van een project. Wanneer een bedrijf vaak een project heeft, is het een idee om een projectmanager aan te nemen. Voor bedrijven die minder vaak een project hebben, kan ook een projectmanager worden ingehuurd van een extern bedrijf. Deze hoeft dan niet vast in dienst te zijn. Daardoor wordt deze optie ook goedkoper, wanneer er niet vaak een project wordt georganiseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.